Uusi sulku – heinäkuu

Vihdoin alkaa korona rajoitukset poistumaan, mutta mitä ihmettä, lasten ja nuorten palveluissa alkaa uusi sulku! Heinäkuu, aikuisten lomakausi niille, joilla töitä on ollut. Juuri nyt, kun tarvittaisiin kaikista kipeimmin lasten ja nuorten palveluita ja harrastustoimintaa, kun koulut eivät ole auki, pistetään harjoittelupaikat kiinni ja nuorisopalvelut sekä lasten ja nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut supistetulle toiminnalle. 

Nyt herätys, lapsia ja nuoria on jo kuritettu viimeisen vuoden aikana aivan riittävästi. Heinäkuu ei voi olla lasten ja nuorten uusi karanteeni, vaan nyt pitäisi palvelut ja harrastuspaikat saada pidettyä auki. 

Nyt herätys, lapsia ja nuoria on jo kuritettu viimeisen vuoden aikana aivan riittävästi. Heinäkuu ei voi olla lasten ja nuorten uusi karanteeni, vaan nyt pitäisi palvelut ja harrastuspaikat saada pidettyä auki. 

Etenkin ne lapset ovat heikoimmassa asemassa, joiden perhettä korona on kurittanut lomautuksien ja työttömyyden kautta. Kesällä tarvitaan etenkin näin koronan jälkeen lasten ja nuorten palveluita kipeästi. Harrastuspaikat sekä lasten ja nuorten palvelut tulee pitää avoinna ja helposti saatavina heinäkuussa. Matalan kynnyksen palveluista ei voi karsia kesäksi. 

Järjestelyt vaativat toki rahallisia resursseja kaupungilta omakautena ja ylimääräistä suunnittelua sekä sijaisia, mutta emme voi ottaa enää lapsilta ja nuorilta pois. Kaupunki voisi tässä tilanteessa tehdä myös yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa, mikäli kaupungin omat resurssit tähän eivät riitä. Monet yhdistykset ja seurat ovat heinäkuussa toiminnassa ja mahdollisen kaupungin avustuksen kautta he pystyisivät tarjoamaan Porvoolaisille lapsille ja nuorille toimintaa kesäkautena. 

Peruspalvelujen piirissä tulee antaa riittävää tukea matalalla kynnyksellä ja ennalta ehkäisevästi. Meille on jo nyt syntynyt korona-aikana ns. palveluvelkaa, jonka seurauksena lapsia ja nuoria on syrjäytynyt ja jääneet yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle. Lapset ja nuoret ovat olleet myös täysin eri arvoisessa asemassa eri kunnissa sekä kaupungin sisällä. Rajoitukset ovat kolahtaneet eniten juuri 12-18- vuotiaisiin, jotka edelleen ovat mm. ilman harrastusmahdollisuuksia sisätiloissa.  

Tietoa lasten ja nuorten syrjäytymisestä on saatavilla enemmän kuin koskaan. Tietoa on kerätty ennen korona aikaa ja sen aikana, mutta tätä tietoa ei käytetä päätöksen teossa, vaan päätökset on tehty jälleen näköalattomasti mekaanisena päätöksen tekona. Nyt on aika toimia, jotta koronan aikaiset ongelmat eivät enään kasva suuremmiksi. 

Jenna Perokorpi

Riikka Lintukangas